Bij jou om de hoek
75 jaar ervaring
Spreekt jouw taal

20 januari 2021

Welk tarief overdrachtsbelasting geldt voor jou?

Sinds 2021 zijn de tarieven van de overdrachtsbelasting gewijzigd. Ben jij van plan om een woning aan te kopen en wil je het lage tarief van 2% of de vrijstelling toepassen? Dan dien een verklaring van de Belastingdienst in te vullen. Met behulp van de verklaring kan de notaris het verlaagde tarief of de vrijstelling toepassen. 

Laag tarief

De overdrachtsbelasting kent sinds dit jaar verschillende tarieven voor woningen. Het bestaande lage tarief van 2% is alleen nog maar van toepassing voor degene die zelf voor langere tijd in de woning gaat wonen.

Vrijstelling

Je komt in aanmerking voor een vrijstelling als je een woning koopt, er zelf voor langere tijd in gaat wonen, 18 tot en met 34 jaar oud bent en de vrijstelling nog niet eerder hebt toegepast. Vanaf 1 april van dit jaar komt daar de eis bij dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000, daarboven betaal je toch het tarief van 2%.

Tarief 8%

Het tarief is 8% in alle overige gevallen, tenzij een andere vrijstelling van toepassing is. Voor onder meer de tweede woning, de woning die verhuurd wordt en ook voor bedrijfspanden is het tarief dus ook 8%.

Verklaring

Dat aan de eisen voor het lage tarief van 2% of aan de eisen voor de vrijstelling voldaan wordt, moet blijken uit een ondergetekende verklaring die op de site van de Belastingdienst is te vinden. De verklaring moet worden ingevuld, geprint, ondertekend en afgegeven aan de notaris.

Let op!

Wordt de woning door meerdere personen verkregen, dan moet iedere verkrijger een eigen verklaring invullen en ondertekenen.

Tot slot

Heb je vragen over de overdrachtsbelasting? Of wil je meer weten over de verklaring van de Belastingdienst? Onze adviseurs ondersteunen je graag. Neem gerust contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Voorwaarden versoepeling aflossen belastingschuld corona

Voorwaarden versoepeling aflossen belastingschuld corona

14-09-2022

Levensvatbare bedrijven met thans financiële problemen mogen hun tijdens de coronacrisis opgebouwde belastingschulden in zeven in plaats van vijf jaar aflossen. De voorwaarden voor deze verlenging zijn nu door staatssecretaris Van Rij bekendgemaakt.
Aanvraag of beëindiging eigenrisicodragerschap voor 1 oktober

Aanvraag of beëindiging eigenrisicodragerschap voor 1 oktober

16-09-2022

Wil je het eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet of de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) stopzetten of juist laten starten per 1 januari 2023? Dan moet je vóór 1 oktober a.s. actie ondernemen.
Vraag uiterlijk 30 september btw EU-landen terug

Vraag uiterlijk 30 september btw EU-landen terug

25-08-2022

Deed je in 2021 zaken in EU-landen? En betaalde je daarbij btw in die EU-landen? Dan heb je nog tot en met 30 september 2022 om deze btw terug te vragen.
Top 10 Prinsjesdag 2022

Top 10 Prinsjesdag 2022

21-09-2022

Welke belangrijke fiscale voorstellen voor ondernemers kwamen op Prinsjesdag 2022 uit het koffertje van minister Kaag van Financiën? Wij zetten de tien belangrijkste voor jou op een rij.
Contact

Contact

Heb jij vragen over jouw administratie of ben je nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. 
Fusie zonder belastingheffing met ingang van 2022? Onderneem actie

Fusie zonder belastingheffing met ingang van 2022? Onderneem actie

06-09-2022

Het is, onder voorwaarden, mogelijk om de onderneming van jouw bv over te dragen aan een ander lichaam zonder belastingheffing. Als je op tijd actie onderneemt, kan dat zelfs met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022.