Bij jou om de hoek
75 jaar ervaring
Spreekt jouw taal

21 december 2021

Vier je dit jaar toch kerst met jouw personeel?

Vanwege corona viert dit jaar niet iedere werkgever kerst met zijn personeel. Voor degenen die dat wel doen, bijvoorbeeld met een kerstlunch, is het even van belang na te denken over een fiscaal handige aanpak.

Op de werkplek?

Fiscaal is het om te beginnen van belang of je het kerstfeest al dan niet op de werkplek organiseert. Hapjes en drankjes op de werkplek zijn namelijk onbelast. Dat geldt ook voor de kosten van bijvoorbeeld kerstversiering. Een feest buiten de werkplek, zoals in een horecagelegenheid, is in beginsel wel belast.

Drive-through

Recent is de Belastingdienst zelfs ingegaan op de fiscale gevolgen van een kerstviering via drive-through. Ook dan is dus bepalend of de drive-through behoort tot de werkplek, zoals een eigen parkeerplaats. Is dit het geval, dan is het kerstfeestje onbelast, anders niet.

Kosten per werknemer

Is het kerstfeest belast, dan zul je het voordeel ervan per werknemer moeten berekenen. Bedragen de kosten bijvoorbeeld € 20 per persoon, dan behoort dit tot het loon van de werknemer. Nemen ook de partner en kinderen deel aan het feest, dan reken je ook hun aandeel in de kosten tot het loon van de betreffende werknemer.

Kerstpakket

Krijgen jouw werknemers ook een kerstpakket, dan is dit in beginsel wel belast. Ook al vindt het kerstfeest plaats op de werkplek of via een drive-through.

Werkkostenregeling biedt ruimte

Waarschijnlijk wil je niet dat jouw personeel belasting betaalt over een kerstfeest of een kerstpakket. Je kunt dit dan onderbrengen in de werkkostenregeling. Jouw werknemer betaalt dan geen belasting. Blijf je met al jouw vergoedingen en verstrekkingen dit jaar binnen de zogenaamde vrije ruimte, dan betaal je als werkgever ook geen belasting. Kom je over de vrije ruimte heen, dan betaal je 80% belasting via de eindheffing.

Let op!

Dit jaar bedraagt de vrije ruimte nog 3% van de loonsom tot € 400.000 en 1,18% over het meerdere. Vanaf volgend jaar wordt het eerste percentage verlaagd naar 1,7% en betaal je dus eerder 80% eindheffing.

Gerelateerde artikelen

Wet DBA

Wet DBA

13-01-2022

Het vorige kabinet wilde de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (Wet DBA) vervangen, maar heeft die opdracht aan een nieuw kabinet gegeven. Deze wet zorgt namelijk voor te veel onrust en onzekerheid onder zzp’ers en hun opdrachtgevers.
Is er ruimte voor een eindejaarsbonus?

Is er ruimte voor een eindejaarsbonus?

24-12-2021

Geef je jouw personeel dit jaar een eindejaarsbonus? Check dan of je nog ruimte hebt in de werkkostenregeling. Hiermee kun je flink wat belasting besparen.
Diensten

Diensten

Ben je ondernemer of wil je als particulier geholpen worden bij jouw financiële administratie?  Bij Kantoor Kersten helpen wij je graag. Van financiële administratie, fiscaal advies tot salarisadministratie. Op ons kun je rekenen! 
Contact

Contact

Heb jij vragen over jouw administratie of ben je nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. 
Geen MIA meer voor elektrische personenauto

Geen MIA meer voor elektrische personenauto

10-01-2022

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) publiceerde eerder de nieuwe Milieulijst voor 2022. Elektrische personenauto’s staat hier niet meer op en komen dus niet meer in aanmerking voor deze extra subsidie.
Vervoer

Vervoer

13-01-2022

In 2022 verandert er niets in de bijtelling voor nieuwe auto’s met een C-uitstoot van meer dan 0 gram per kilometer. Deze blijft, net als in eerdere jaren, gehandhaafd op 22%. Wel gaat de bijtelling voor de elektrische auto veranderen.