Bij jou om de hoek
75 jaar ervaring
Spreekt jouw taal

6 september 2021

Verschuldigde rente aan dga is winstuitdeling

Als je als dga een lening sluit bij jouw bv, moet je hierover in de regel rente betalen. Gebeurt dit niet, dan is er sprake van een belaste winstuitdeling, aldus de rechtbank Gelderland.

Bv berekent geen rente

In een zaak bij de rechtbank in Gelderland had een dga bij zijn bv een rekeningcourant afgesloten van meer dan € 3.000.000. Hierover was hij volgens afspraak 5% rente verschuldigd, maar de bv bracht deze nooit in rekening. De inspecteur berekende de verschuldigde rente op ruim € 330.000 over een periode van twee jaren en legde een aanslag op wegens winstuitdeling.

Eis: dubbele bewustheid

Volgens de rechter moesten zowel de dga als de bv zich ervan bewust zijn geweest dat de dga bevoordeeld werd door geen rente te berekenen. Deze eis van dubbele bewustheid betekende dat er terecht aanslagen vanwege een voordeel uit aanmerkelijk belang waren opgelegd.

Wanneer geen rente rekenen?

De fiscus gaat ermee akkoord dat er geen rente wordt berekend als het een rekeningcourantschuld betreft met een maximum van € 17.500. Via een rekeningcourant gebruik je financiën van de bv voor bepaalde privé-uitgaven, die je even later weer aflost. Schiet je in de loop van het jaar over het maximum van € 17.500 heen, dan moet over het hele jaar wel rente worden berekend.

Let op!

Over een normale lening onder dit bedrag moet wel gewoon rente worden berekend.

Heb je vragen over leningen bij jouw eigen bv? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

Aanvraag SLIM-subsidie weer mogelijk per 1 september

Aanvraag SLIM-subsidie weer mogelijk per 1 september

25-08-2021

De SLIM-subsidie is een stimuleringsregeling voor leren en ontwikkelen in mkb-bedrijven. In maart van dit jaar kon je deze subsidie al aanvragen. In september is hiervoor een tweede mogelijkheid.
Diensten

Diensten

Ben je ondernemer of wil je als particulier geholpen worden bij jouw financiële administratie?  Bij Kantoor Kersten helpen wij je graag. Van financiële administratie, fiscaal advies tot salarisadministratie. Op ons kun je rekenen! 
Nieuwe subsidie advisering energiebesparing MKB

Nieuwe subsidie advisering energiebesparing MKB

02-09-2021

Ondernemers in het mkb die energie willen besparen, kunnen vanaf 1 oktober van dit jaar subsidie krijgen voor de noodzakelijke advieskosten. De extra subsidie is verkrijgbaar tot en met 30 september 2022.
NOW aan te vragen voor juli tot en met september

NOW aan te vragen voor juli tot en met september

24-08-2021

Ondernemers kunnen voor de zesde NOW-periode, de periode van juli tot en met september 2021, een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Dit is mogelijk tot en met uiterlijk 30 september 2021.
Contact

Contact

Heb jij vragen over jouw administratie of ben je nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. 
Advieswijzer Vakantiewoning en fiscus 2021

Advieswijzer Vakantiewoning en fiscus 2021

15-09-2021

Als je een vakantiewoning op het oog hebt in Nederland, zijn er fiscale regels over de aankoop en het gebruik hiervan. Denk aan inkomstenbelasting, onroerendezaakbelasting en mogelijk ook overdrachtsbelasting, omzetbelasting en forensenbelasting.