Bij jou om de hoek
75 jaar ervaring
Spreekt jouw taal

13 september 2022

Vakantie is ook 'herhalend ritme' bij bepaling IACK gescheiden partners

Ouders die na een echtscheiding de zorg voor een of meer kinderen jonger dan 12 jaar gelijkelijk verdelen, hebben recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK). Een voorwaarde is dat de zorg gelijkelijk verdeeld is, al wijkt men daar van af tijdens vakantie.

IACK

De IACK is een extra heffingskorting voor alleenstaande ouders met een kind dat aan het begin van het jaar jonger is dan 12 jaar. Ook ouders die niet alleenstaand zijn maar minder verdienen dan hun partner, hebben recht op de IACK. De IACK bedraagt in 2022 maximaal € 2.534.

Ook voor co-ouders

Co-ouders kunnen, onder voorwaarden, allebei recht hebben op de IACK. Hierover is in het verleden al regelmatig geprocedeerd. Thans is bepaald dat dit recht bestaat als de dagelijkse opvang en opvoeding ongeveer gelijk tussen de ouders verdeeld is. Hiervoor moet het kind in een herhalend ritme bij beide ouders in totaal minimaal 156 dagen per kalenderjaar verblijven.

Wat is een herhalend ritme?

In een zaak bij de rechtbank Den Haag stond de vraag centraal wat precies onder een ‘herhalend ritme’ moet worden verstaan. Concreet ging het om de vraag of tijdens vakanties een ander ritme mag worden afgesproken dan buiten de vakantieperiodes.

Zorgverdeling essentieel

Volgens de rechter is het belangrijkste criterium voor co-ouderschap de vraag of de zorg gelijkelijk is verdeeld. Of er tijdens de vakanties andere afspraken rond de opvang en verdeling van de zorg zijn dan buiten de vakantie, is volgens de rechter niet van belang, zo lang de zorg maar min of meer gelijk verdeeld wordt. Dat was in deze zaak het geval, zodat de IACK aan beide ouders werd toegekend.

Gerelateerde artikelen

Koopkrachtreparatie in 2023, maar lastenverzwaring voor het mkb

Koopkrachtreparatie in 2023, maar lastenverzwaring voor het mkb

01-09-2022

Het kabinet wil in 2023 zo'n € 15 miljard uitgeven aan maatregelen om de koopkracht te repareren. Dit melden bronnen rond het Binnenhof. De reparatie zou deels gefinancierd moeten worden door verzwaring van de lasten voor de ondernemer. Met name een stijging van het minimumloon met 10% en de verhoging van de vennootschapsbelasting over de eerste € 200.000 van 15 naar 19% zal de ondernemer waarschijnlijk gaan raken.
Verduurzaming

Verduurzaming

21-09-2022

Het kabinet wil verduurzamen stimuleren en de leveringszekerheid van gas waarborgen. Het stelt daarom verschillende veranderingen in de klimaat- en milieuwetgeving voor. Dat heeft gevolgen voor bijvoorbeeld de energiebelasting, de btw op zonnepanelen en diverse subsidieregelingen voor ondernemers. We zetten alles hier voor jou uiteen.
Compensatie voor eHerkenning verlengd

Compensatie voor eHerkenning verlengd

12-09-2022

Ondernemers die uitsluitend voor de belastingaangifte eHerkenning aan moeten schaffen, kunnen hiervoor € 24,20 per jaar aan financiële compensatie krijgen. Deze compensatieregeling wordt verlengd.
Nieuws

Nieuws

Op deze pagina houden wij je op de hoogte van het laatste financiële nieuws. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. 
Afkoop deel pensioen half jaar vertraagd

Afkoop deel pensioen half jaar vertraagd

30-08-2022

Werknemers die met pensioen gaan, kunnen maximaal 10% van hun pensioen in één keer laten uitbetalen. Deze optie zou per 1 januari 2023 ingaan, maar is met een half jaar uitgesteld. De ingangsdatum wordt daardoor 1 juli 2023.