Bij jou om de hoek
75 jaar ervaring
Spreekt jouw taal

28 april 2022

Teruggaaf AWf-premie over 2020 en 2021 bij meerdere arbeidsomvangen

Een arbeidsovereenkomst met meerdere arbeidsomvangen wordt niet langer als oproepcontract gezien. Hierdoor kunt u mogelijk AWf-premie terugvragen over 2020 en 2021. Dat kan als u door toepassing van het oude standpunt te veel premie betaalde.

Gewijzigd standpunt

Door een gewijzigd standpunt van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt een arbeidsovereenkomst waarin je met jouw werknemer meerdere arbeidsomvangen met een aantal uren per dag, week of maand hebt afgesproken, niet langer als een oproepcontract gezien. Dit heeft tot gevolg dat voor deze arbeidsovereenkomst de lage premie AWf kan gelden.

Teruggaaf AWf-premie

Het gewijzigde standpunt gaat in met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020. Dat betekent dat je in 2020 of 2021 mogelijk te veel premie betaalde. Je kunt deze premie terugkrijgen.

Let op!

De lage premie AWf geldt alleen als je ook aan de overige voorwaarden hiervoor voldoet. Dit betekent dat de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd moet zijn afgesloten en schriftelijk moet zijn vastgelegd.

Stappenplan

De te veel betaalde premie AWf kan worden teruggevraagd door een correctie van de aangiften loonheffingen. Op de website van de Belastingdienst is hiervoor een stappenplan gepubliceerd. De correctie moet per aangiftetijdvak gebeuren.

Uitbetaling of verrekening

De Belastingdienst betaalt de te veel betaalde premie aan jou terug of verrekent dit met openstaande belastingschulden. Verrekening met een openstaande belastingschuld waarvoor je bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis kreeg, vindt echter niet plaats. Heb je zulke schulden, dan betaalt de Belastingdienst de teruggaaf premie dus aan jou uit.

Let op!

Het gewijzigde standpunt geldt voor 2020, 2021 en 2022. De Belastingdienst komt later met informatie over hoe je met deze arbeidsovereenkomsten vanaf 2023 moet omgaan en wat voor invloed dat heeft op de AWf-premie.

Gerelateerde artikelen

TVL voor starters tot 2 augustus aan te vragen

TVL voor starters tot 2 augustus aan te vragen

08-06-2022

Ondernemers in het mkb die vanaf 1 juli 2020 zijn gestart, kunnen voor het vierde kwartaal van 2021 en het eerste kwartaal van 2022 TVL aanvragen. Aanvragen kan tot 2 augustus 2022 17.00 uur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Contact

Contact

Heb jij vragen over jouw administratie of ben je nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. 
Tarief overdrachtsbelasting beleggings- en bedrijfspand fors hoger

Tarief overdrachtsbelasting beleggings- en bedrijfspand fors hoger

31-05-2022

Het tarief van de overdrachtsbelasting voor beleggings- en bedrijfspanden gaat volgend jaar fors omhoog. Dit stelt het kabinet voor in de onlangs bekend gemaakte Voorjaarsnota.
Nieuws

Nieuws

Op deze pagina houden wij je op de hoogte van het laatste financiële nieuws. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. 
Extra subsidie voor verminderen CO2 en hernieuwbare energie

Extra subsidie voor verminderen CO2 en hernieuwbare energie

23-06-2022

Er komt € 13 miljard subsidie beschikbaar voor projecten die de CO2-uitstoot verminderen en voor projecten inzake hernieuwbare energie. Via de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) kan de subsidie worden aangevraagd bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (rvo.nl).
Bovengemiddelde omzet- en winstontwikkeling in de industrie

Bovengemiddelde omzet- en winstontwikkeling in de industrie

16-06-2022

Voor de industrie is 2021 een jaar van sterk herstel geweest. Zowel wat betreft omzet als qua toegevoegde waarde heeft de branche de niveaus van voor de coronacrisis overtroffen. Over bijna de hele linie hebben industriële ondernemers geprofiteerd van een robuuste vraag. Wel zorgden schaarste en leveringsproblemen hier en daar voor een rem op de groei, maar tot nu toe heeft de branche de hogere kosten goed kunnen doorberekenen.