Bij jou om de hoek
75 jaar ervaring
Spreekt jouw taal

14 september 2022

Ook KIA voor Bed & Breakfast?

Veel Nederlanders verhuren af en toe kamers of een deel van hun woning aan vakantiegangers. Kun je dan voor dit deel van jouw woning ook de investeringsaftrek voor kleinschalige investeringen claimen? En waar hangt dit vanaf?

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De KIA is een aftrek op de winst die wordt toegekend bij kleinschalige investeringen. De KIA bedraagt maximaal 28% bij investeringen tot € 59.939. Boven dit bedrag loopt de KIA af en bij investeringen van meer dan € 332.994 krijg je geen KIA meer (cijfers 2022).

Bed and Breakfast

In een zaak die onlangs voor de rechtbank Zeeland-West-Brabant werd uitgevochten, had een VOF in een pand waarin de vennoten ook woonden, een aantal kamers ingericht voor B&B. Het B&B-deel had een eigen opgang en beschikte over drie gastenkamers.

Recht op KIA?

De belastingplichtige had na aankoop en verbouwing van de woning voor het B&B-gedeelte KIA geclaimd. De inspecteur had dit geweigerd, aangezien volgens de wet woonhuizen van de KIA zijn uitgezonderd.

Geen woningen

Volgens de rechtbank kunnen de gastenkamers niet aangemerkt worden als een woning. Ook zijn ze niet bestemd om als woning te gebruiken. Deze specifieke gastenkamers hadden een beperkte ruimte en waren daarbij slechts voorzien van een tweepersoonsbed, een televisie, een zitje, een douchecabine, wastafel en toilet. Op de kamers was verder een koelkast aanwezig, was wifi beschikbaar en was er een gezamenlijk te gebruiken kitchenette. Voor gebruik als woning is een en ander volgens de rechtbank te beperkt.

Wel KIA

Nu de gastenkamers niet als woning konden worden aangemerkt, waren ze daarmee ook niet uitgesloten van de KIA. De rechtbank kende de KIA dan ook alsnog toe.

Gerelateerde artikelen

Terugdraaien anoniementarief vanaf 2023 toegestaan

Terugdraaien anoniementarief vanaf 2023 toegestaan

30-11-2022

Je moet als werkgever het anoniementarief van 52% toepassen als een werknemer geen volledige of juiste gegevens aan jou verstrekt. Vanaf 2023 mag je dit tarief terugdraaien met terugwerkende kracht.
Meer duidelijkheid over waardering verhuurde woning vanaf 2023

Meer duidelijkheid over waardering verhuurde woning vanaf 2023

10-11-2022

Eerder berichtten wij al dat je bij het bezit van een verhuurde woning of het erven of schenken van een verhuurde woning vanaf volgend jaar meer belasting betaalt. Dit komt door de verhoging van de zogenaamde leegwaarderatio voor verhuurde woningen en het stellen van meer voorwaarden. Wat betekent dit in praktijk en is er een mogelijkheid van tegenbewijs?
Toch massaalbezwaarprocedure voor niet-bezwaarmakers box 3

Toch massaalbezwaarprocedure voor niet-bezwaarmakers box 3

07-11-2022

Belastingplichtigen die voor de jaren 2017 tot en met 2020 geen bezwaar hadden gemaakt om rechtsherstel inzake box 3 te verkrijgen, hoeven geen actie meer te ondernemen. Het kabinet heeft besloten de zaak opnieuw voor te leggen aan de Hoge Raad en de uitspraak in die zaak voor iedere belastingplichtige toe te passen.
Moet ik als ondernemer de CBS-enquêtes verplicht invullen?

Moet ik als ondernemer de CBS-enquêtes verplicht invullen?

24-11-2022

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stuurt bedrijven met regelmaat enquêtes toe. Ben je eigenlijk verplicht om dergelijke enquêtes in te vullen?
Financiële situatie werknemers ook voor werkgevers van belang

Financiële situatie werknemers ook voor werkgevers van belang

15-11-2022

Veel werknemers hebben momenteel financiële problemen als gevolg van de stijgende energieprijzen en de inflatie. Dit heeft ook zijn effect op de werkvloer.