Bij jou om de hoek
75 jaar ervaring
Spreekt jouw taal

7 september 2022

Naheffing parkeerbelasting mag niet tegen volledig dagtarief

Als jij jouw auto parkeert en geen of te weinig parkeergeld heeft betaald, mag een gemeente jou een naheffing parkeerbelasting opleggen. Let op: de hoogte van die naheffing mag echter niet gebaseerd zijn op het dagtarief dat geldt voor de betreffende parkeerlocatie, als je maximaal een uur hebt geparkeerd.

Naheffing parkeerbelasting

Als je fout parkeert, dus ergens waar dit niet mag, riskeer je een strafrechtelijke sanctie. Betaal je te weinig parkeergeld, dan riskeer je een naheffing parkeerbelasting. Deze sanctie ontvang je van de gemeente.

Naheffing plus kosten

De naheffing bestaat uit de verschuldigde parkeerbelasting plus een bedrag aan kosten. Wettelijk is bepaald dat de naheffingsaanslag wordt berekend over een parkeerduur van één uur, tenzij aannemelijk is dat het voertuig langer dan een uur zonder betaling geparkeerd heeft gestaan.

Let op!

Daarnaast mag in 2022 maximaal € 66,50 aan kosten berekend worden.

Naheffen op basis dagtarief

In een rechtszaak die speelde bij de rechtbank Amsterdam betrof het een automobilist die had geparkeerd op een plaats waar dit alleen was toegestaan met gebruik van een dagkaart van € 25. De automobilist had echter geen parkeergeld betaald, wat hem op een naheffing parkeerbelasting kwam te staan. Deze was gebaseerd op het tarief van € 25 van een dagkaart.

Rechter niet akkoord

Volgens de rechter is dit niet toegestaan. De naheffing moet volgens de wet namelijk gebaseerd zijn op de kosten van één uur parkeren, aangezien duidelijk was dat er niet langer dan één uur geparkeerd was. De naheffing kwam dan ook te vervallen. Ook moest de gemeente een proceskostenvergoeding van € 648,50 betalen aan de automobilist.

Gerelateerde artikelen

Contact

Contact

Heb jij vragen over jouw administratie of ben je nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. 
Diensten

Diensten

Ben je ondernemer of wil je als particulier geholpen worden bij jouw financiële administratie?  Bij Kantoor Kersten helpen wij je graag. Van financiële administratie, fiscaal advies tot salarisadministratie. Op ons kun je rekenen! 
Met terugwerkende kracht de bv in of uit?

Met terugwerkende kracht de bv in of uit?

06-09-2022

Wil je met terugwerkende kracht tot 1 januari 2022 jouw onderneming in een bv inbrengen of jouw onderneming weer uit de bv halen? Of twijfel je hierover? Onderneem dan vóór 1 oktober 2022 actie.
Nieuws

Nieuws

Op deze pagina houden wij je op de hoogte van het laatste financiële nieuws. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. 
Afkoop deel pensioen half jaar vertraagd

Afkoop deel pensioen half jaar vertraagd

30-08-2022

Werknemers die met pensioen gaan, kunnen maximaal 10% van hun pensioen in één keer laten uitbetalen. Deze optie zou per 1 januari 2023 ingaan, maar is met een half jaar uitgesteld. De ingangsdatum wordt daardoor 1 juli 2023.
Mag ik mijn gebruikelijk loon verlagen?

Mag ik mijn gebruikelijk loon verlagen?

29-08-2022

Als dga moet je jaarlijks een gebruikelijk loon uit jouw bv opnemen. Mag je in de huidige crisistijd met af te lossen belastingschulden en hoge energierekeningen ook volstaan met wat minder? Wat zijn hiervoor de voorwaarden?