Bij jou om de hoek
75 jaar ervaring
Spreekt jouw taal

Met terugwerkende kracht de bv in of uit?

6 september 2022

Wil je met terugwerkende kracht tot 1 januari 2022 jouw onderneming in een bv inbrengen of jouw onderneming weer uit de bv halen? Of twijfel je hierover? Onderneem dan vóór 1 oktober 2022 actie.


De bv in

Of het verstandig is om jouw onderneming in een bv in te brengen, is afhankelijk van de feiten en omstandigheden van jouw onderneming. Zo kunnen aansprakelijkheid of toekomstige bedrijfsoverdracht een reden zijn om jouw onderneming in te brengen in een bv.

De bv uit

Bij de beslissing om de onderneming weer uit de bv te halen, spelen vaak de kosten voor het in stand houden van de bv en de belastingheffing een rol.

Fiscale motieven

Fiscale motieven zullen ook een rol spelen bij de keuze om uw onderneming vanuit een bv te drijven of juist niet. Door verschillen in de vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting was bij hogere winsten over het algemeen de bv aantrekkelijker.

Let op!

In het coalitieakkoord en de Voorjaarsnota zijn fiscale wijzigingen in de vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting aangekondigd. Op dit moment is nog onduidelijk welke wijzigingen worden doorgevoerd en per wanneer die wijzigingen dan ingaan. Of de bv fiscaal aantrekkelijker is of niet, was al nooit voor iedere onderneming eenduidig te bepalen, maar is op dit moment nog lastiger te beoordelen. Op Prinsjesdag wordt meer duidelijkheid over de voorgenomen wijzigingen verwacht.

Terugwerkende kracht tot begin 2022

De motivatie om over te stappen naar een bv of juist de bv weer uit te gaan zal altijd een combinatie zijn van verschillende afwegingen. Overweeg je de bv in of uit te gaan, dan kun je dit nu nog regelen met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022. Je moet daarvoor vóór 1 oktober 2022 jouw intentie om over te stappen naar een bv of om de bv weer uit te gaan registeren bij de Belastingdienst.

Tip!

Twijfel je nog, bijvoorbeeld omdat je eerst meer duidelijkheid wil hebben over de aangekondigde wijzigingen in de vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting? Registreer dan wel jouw intentie bij de Belastingdienst. Als je dan besluit om de bv in of de bv uit te gaan, kan dat in ieder geval nog, onder voorwaarden, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022. Je hebt dan tot en met 31 maart 2023 om de bv daadwerkelijk op te richten of te ontbinden.

Let op!

Is jouw boekjaar niet gelijk aan een kalenderjaar, dan gelden voor jou niet de hiervoor genoemde data. Je moet dan jouw intentie registreren binnen negen maanden na het laatste volledige boekjaar en de bv oprichten of ontbinden binnen vijftien maanden na het laatste volledige boekjaar.

Gerelateerde artikelen

Advieswijzer Overstappen naar een bv? 2022

Advieswijzer Overstappen naar een bv? 2022

10-08-2022

Heb je momenteel een eenmanszaak, maatschap of vof? Dan kan het interessant zijn om over te stappen naar een bv. Of dit voor jou de juiste keuze is, hangt af van tal van aspecten. Welke belangrijke verschillen zijn er?
Nieuws

Nieuws

Op deze pagina houden wij je op de hoogte van het laatste financiële nieuws. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. 
Contact

Contact

Heb jij vragen over jouw administratie of ben je nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. 
Eigenwoningforfait en arbeidskorting 2023 bekend

Eigenwoningforfait en arbeidskorting 2023 bekend

21-11-2022

Het eigenwoningforfait en de omvang van de arbeidskorting voor volgend jaar zijn onlangs bekendgemaakt. Het vaststellen van deze cijfers en percentages gebeurt aan de hand van wettelijk voorgeschreven regels.
Aftrek btw alleen bij afgescheiden ruimtes?

Aftrek btw alleen bij afgescheiden ruimtes?

25-11-2022

Als je een pand zowel voor belaste als vrijgestelde prestaties gebruikt, kun je de aftrek van btw alleen baseren op het werkelijke gebruik als de ruimtes in het pand zijn afgescheiden. Hoe zit dit?