Bij jou om de hoek
75 jaar ervaring
Spreekt jouw taal

25 augustus 2022

Leg alimentatieverplichtingen nauwkeurig vast

Als echtgenoten uit elkaar gaan, bevat het echtscheidingsconvenant meestal ook een omschrijving van eventueel verschuldigde alimentatie voor de partner en/of de kinderen. Een zorgvuldige vastlegging hiervan is fiscaal van het grootste belang.

Kinderalimentatie = Partneralimentatie

In een zaak bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant waren de ex-echtelieden overeengekomen dat in 2017 en 2018 bedragen van € 15.000 respectievelijk € 12.000 zouden worden betaald aan kinderalimentatie. De man voor wiens rekening deze bedragen waren gekomen, wilde hiervan een deel aanmerken als partneralimentatie om deze in aftrek te kunnen brengen.

Overeenkomst doorslaggevend

De rechtbank stelde echter dat de tekst van de overeenkomst doorslaggevend was en liet de bedragen niet in aftrek toe. Kinderalimentatie is nu eenmaal, in tegenstelling tot partneralimentatie, niet aftrekbaar.

Anders bedoeld

Dat de afspraken eigenlijk anders bedoeld waren, mocht niet baten. Ook niet dat de betaalde bedragen dusdanig hoog waren, dat het er alle schijn van had dat ze niet alleen bedoeld waren voor onderhoud van het kind. Dat de bedragen vermoedelijk ook werden gebruikt voor het levensonderhoud van de ex-partner deed evenmin ter zake.

Fiscale gevolgen

De man voer ten slotte nog aan dat de bedragen erg hoog waren en dat hij bij het sluiten van het convenant geen rekening had gehouden met de fiscale gevolgen ervan. Ook dit kon de rechtbank echter niet op een ander standpunt brengen. De gecorrigeerde aanslagen bleven dan ook in stand.

Gerelateerde artikelen

Advieswijzer Echtscheiding en jouw bedrijf 2022

Advieswijzer Echtscheiding en jouw bedrijf 2022

14-07-2022

Wanneer je als ondernemer gaat scheiden, heeft dit in de meeste gevallen ook gevolgen voor de onderneming. Of dit nu een eenmanszaak is of een bv. Een eigen bedrijf maakt een scheiding vele malen lastiger.
Aandeel in VvE, verpachte landbouwgronden en geen tegenbewijsregeling in box 3

Aandeel in VvE, verpachte landbouwgronden en geen tegenbewijsregeling in box 3

15-11-2022

De fiscale behandeling van een aandeel in een VvE, verpachte landbouwgronden en de mogelijkheid van een tegenbewijsregeling; deze onderwerpen zijn in de Tweede Kamer besproken tijdens de behandeling van het rechtsherstel box 3 en de box 3-heffing vanaf 2023. Wat is hier uit voortgevloeid?
Nieuws

Nieuws

Op deze pagina houden wij je op de hoogte van het laatste financiële nieuws. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. 
Contact

Contact

Heb jij vragen over jouw administratie of ben je nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. 
Btw-aangifte betalen via iDEAL

Btw-aangifte betalen via iDEAL

14-11-2022

Ondernemers kunnen via ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ voortaan hun af te dragen omzetbelasting betalen via iDEAL. De Belastingdienst wil op deze manier betalingen makkelijker maken en fouten zoveel mogelijk voorkomen.