Bij jou om de hoek
75 jaar ervaring
Spreekt jouw taal

9 juni 2022

Horeca herpakt zich in 2021 enigszins dankzij steunpakketten

Omzet nog ver weg van niveau voor de coronacrisis, grote verschillen binnen de branche

De horeca heeft over 2021 een positieve ontwikkeling van de omzet en winst laten zien, maar flinke kanttekeningen zijn op hun plaats. De steunpakketten waren in 2021 veel beter dan in 2020 en deze vertekenen het beeld. Daarnaast is de branche wat betreft omzet nog lang niet terug op het niveau van voor de crisis en zijn de onderlinge verschillen groot. 

Dit blijkt uit het nieuwe SRA-rapport ‘Branches in Zicht 2022, de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen’.

Omzetverbetering breed gedragen

De horeca heeft zich na 2020 weer enigszins opgericht. In 2021 wist de branche als geheel uit de rode cijfers te komen. De omzet is met ruim 11% toegenomen en dat betekent een iets sterkere groei voor de horeca dan voor het mkb als geheel (+10,1%). Hiermee is de branche echter nog ver verwijderd van het niveau van voor de coronacrisis; de omzet ligt ruim 13% lager dan in 2019.

Krachtig winstherstel, maar zeker niet voor iedereen

De brutomarge is met ruim 16% toegenomen, tegenover een daling van ruim 22% een jaar eerder. De winstontwikkeling voor de horeca als geheel komt over 2021 uit op maar liefst +210%. De onderlinge verschillen zijn echter groot. Voor bijna 54% van de ondernemers is de winst namelijk gelijk gebleven of toegenomen. Ruim 46% van de ondernemers in de horeca moet het dus doen met een daling van de winst. Voor bijna 31% van de bedrijven gaat het dan zelfs om een krimp van 50% of meer.

Vertekend beeld

De extreem sterke winstgroei voor de horeca als geheel verdient verdere nuancering. Op de eerste plaats gaat het hier om een vergelijking met het extreem slechte 2020, toen de winst van de horeca kelderde met 21,5%. Daarnaast waren de coronasteunpakketten van de overheid in 2021 van een betere kwaliteit dan in het eerste coronajaar. Hierdoor is het onderaan de streep beter gegaan.

Relatief veel aanspraak NOW

Aan de kostenkant valt op dat de personeelskosten met bijna 6% zijn gestegen, iets lager dan het mkb-gemiddelde (bijna 8%). Een jaar eerder was er nog een forse daling van bijna 20% zichtbaar. Ten opzichte van het pre-coronajaar 2019, is in 2021 een daling van de personeelskosten te zien van bijna 18%. Dit kwam deels door de aftrek van de NOW-regeling. Horecaondernemers hebben relatief vaak van deze loonsubsidie gebruikgemaakt.. De NOW mocht administratief gezien ook worden opgeteld bij ‘overige bedrijfsopbrengsten’, waar ook de TVL is geboekt. Deze post is in de horeca in 2021 opnieuw sterk gestegen (+105%).

Kredietwaardigheid verbeterd

Het percentage horecaondernemingen dat aan de financiële verplichtingen kan voldoen (een PD-rating <1%), is uitgekomen op bijna 86. Dit betekent een sterke verbetering ten opzichte van het voorgaande jaar (bijna 76). De branche presteert nu min of meer in lijn met het mkb-gemiddelde, dat licht verbeterde naar ruim 86%. Ook hier zijn de verschillen binnen de horeca echter groot.

Gerelateerde artikelen

Contact

Contact

Heb jij vragen over jouw administratie of ben je nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. 
Subsidie extra loondoorbetaling langdurig zieke zorgwerknemers

Subsidie extra loondoorbetaling langdurig zieke zorgwerknemers

22-06-2022

Werkgevers in de zorg kunnen subsidie krijgen als ze zieke werknemers langer dan twee jaar loon willen blijven doorbetalen. Het doel van deze regeling is om zorgwerknemers die door corona ziek zijn geworden te behouden voor de zorg.
Verhuur woning ook bij zelfbewoning belast?

Verhuur woning ook bij zelfbewoning belast?

22-06-2022

Als je jouw woning tijdelijk verhuurt, bijvoorbeeld tijdens vakantie, zijn de huurinkomsten belast. Maar wat nu als je de woning deels tijdelijk verhuurt en zelf in het andere deel blijft wonen. Maakt dat nog verschil?
Diensten

Diensten

Ben je ondernemer of wil je als particulier geholpen worden bij jouw financiële administratie?  Bij Kantoor Kersten helpen wij je graag. Van financiële administratie, fiscaal advies tot salarisadministratie. Op ons kun je rekenen! 
Geen premies werknemersverzekering voor dga holding

Geen premies werknemersverzekering voor dga holding

13-06-2022

Is een werkmaatschappij premies werknemersverzekeringen verschuldigd voor de dga’s van de holdings die werkzaamheden verrichten in de werkmaatschappij? De Hoge Raad gaf hier aanwijzingen over.
Nieuws

Nieuws

Op deze pagina houden wij je op de hoogte van het laatste financiële nieuws. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.