Bij jou om de hoek
75 jaar ervaring
Spreekt jouw taal

20 september 2022

Geen aftrek btw zonnepanelen bij onbelaste verhuur

Als ondernemer kun je in beginsel de btw op zonnepanelen aftrekken. Dat geldt echter niet als je het gebouw waarop de zonnepanelen bevestigd zijn, onbelast verhuurt en de levering van elektra een bijkomende prestatie is voor de verhuur.

Bijkomende prestatie

Lever je verschillende prestaties, dan moet voor de btw in beginsel voor iedere prestatie het daarvoor geldende btw-tarief worden toegepast. Is er echter sprake van een ‘bijkomende prestatie’, dan volgt het btw-tarief van deze prestatie het btw-tarief van de hoofdprestatie. Is de hoofdprestatie vrijgesteld, dan geldt dat ook voor de bijkomende prestatie.

Verhuur tennisbanen

In een rechtszaak bij de rechtbank Noord-Nederland ging het om de verhuur van tennisbanen in een tennishal. De tennisbanen werden vrijgesteld van btw verhuurd. Op het dak van de tennishal waren zonnepanelen geplaatst, waarvan de btw was teruggevraagd. De inspecteur was hiermee echter niet akkoord gegaan.

Wanneer bijkomend?

Volgens de rechtbank bleek uit de feiten dat er sprake was van één prestatie en dat de levering van energie dus als bijkomende prestatie moest worden aangemerkt. Van belang was onder meer dat er maar één elektriciteitsmeter was en dat dus niet per tennisbaan kon worden bijgehouden hoeveel energie er verbruikt werd.

Niet afzonderlijk gefactureerd

De verbruikte energie werd ook niet afzonderlijk in rekening gebracht. Uit niets bleek dat dit wel de bedoeling was geweest. De naheffing plus boete bleven dan ook in stand.

Gerelateerde artikelen

Praktijkondersteuner huisarts niet langer zelfstandige

Praktijkondersteuner huisarts niet langer zelfstandige

16-11-2022

Praktijkondersteuners van huisartsen worden door de Belastingdienst in beginsel niet langer aangemerkt als zelfstandige ondernemers. De Modelovereenkomst waarin dit is geregeld, wordt niet verlengd. Bestaande overeenkomsten kunnen nog wel blijven bestaan.
Contact

Contact

Heb jij vragen over jouw administratie of ben je nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. 
Subsidie coronabanen weer aan te vragen

Subsidie coronabanen weer aan te vragen

23-11-2022

Zorginstellingen kunnen uiterlijk 6 december 2022 subsidie aanvragen voor de zogenaamde coronabanen. Dit zijn banen in de zorg met een ondersteunende functie. De subsidie heeft betrekking op gerealiseerde coronabanen voor de periode van januari 2022 tot en met juni 2022.
Welke rechter is bevoegd bij echtscheiding of ouderlijk gezag?

Welke rechter is bevoegd bij echtscheiding of ouderlijk gezag?

18-11-2022

Welke rechter is bevoegd in geval van een scheidingsprocedure of een zaak over ouderlijk gezag? Hiervoor gelden per 1 augustus 2022 nieuwe Europese regels, geregeld in de zogenaamde verordening Brussel IIter. Deze verordening wordt ook door de Nederlandse rechter toegepast.
Aandachtspunten WW-premie 2023

Aandachtspunten WW-premie 2023

22-11-2022

Voor wat betreft de hoogte van de WW-premie zijn er diverse aandachtspunten voor het komende jaar. Zo moet je als werkgever opletten als je te maken hebt met BBL-leerlingen met een uitzendbeding. Dit geldt ook bij tijdelijke urenuitbreiding en bij meerdere arbeidsomvangen.