Bij jou om de hoek
75 jaar ervaring
Spreekt jouw taal

18 juli 2022

Correctie bijtelling bij andere vakantieauto dan jouw zakelijke?

De vakantie komt eraan en talloze werknemers gebruiken daarvoor de auto van de zaak. Soms gebruiken ze voor de vakantie juist een andere auto. Wat zijn dan de gevolgen voor de bijtelling?

Meerdere auto’s, meerdere bijtellingen

Staat aan een werknemer een auto ter beschikking en gebruikt hij in de vakantie een andere auto van de zaak, bijvoorbeeld omdat deze een caravan kan trekken of meer personen kan vervoeren, dan geldt in beginsel voor beide auto’s de bijtelling. Voor de auto die in de vakantie wordt gebruikt, wordt alleen over de periode waarin de auto ter beschikking staat bijtelling berekend.

Sleutel inleveren

Levert de werknemer de oorspronkelijke auto tijdens de vakantie samen met de papieren van de auto in, dan staat deze niet meer ter beschikking. Over de periode dat deze auto dus niet ter beschikking staat, vindt dan geen bijtelling plaats. Leg schriftelijk vast dat de auto tijdelijk vervangen wordt.

Let op!

De auto moet aantoonbaar ook niet door bijvoorbeeld een huisgenoot gebruikt kunnen worden, anders geldt de bijtelling onverkort.

Vervangende auto

Ook tijdens de vakantie kan de werknemer pech hebben met de auto en moet er wellicht tijdelijk vervangend vervoer geregeld worden. Over deze periode staat de oorspronkelijke auto ter reparatie in de garage en staat deze niet meer ter beschikking. De vervangende auto wel, dus moet de bijtelling over deze periode gebaseerd worden op de catalogusprijs en het bijtellingspercentage van de vervangende auto.

Let op!

Vooral bij korte periodes zal de fiscus niet snel correcties opleggen, maar wel bij langere periodes of een fors duurdere vervangende auto.

Alle kosten belastingvrij

Je mag als werkgever de kosten van de auto van de zaak belastingvrij vergoeden aan jouw werknemers, ook in de vakantie, denk aan tol, brandstof en reparatiekosten.

Excessief gebruik in de vakantie?

Houd er rekening mee dat excessief gebruik van de auto in de vakantie ertoe kan leiden dat de inspecteur voor de bijtelling uitgaat van een hoger percentage. Het excessieve gebruik zal hij aannemelijk moeten maken, maar dit is aan de hand van de gedeclareerde kosten een koud kunstje.

Gerelateerde artikelen

Contact

Contact

Heb jij vragen over jouw administratie of ben je nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. 
Oordeel inspecteur niet nodig bij collectief bezwaar

Oordeel inspecteur niet nodig bij collectief bezwaar

26-08-2022

Als er een uitspraak is gedaan in een zaak waarbij sprake is van 'collectief bezwaar', hoeft de inspecteur niet meer op het ingediende bezwaar te reageren. Dit besliste het Hof Den Haag onlangs in een zaak die handelde om de heffing in box 3.
Inspecteur mag verzoek voorlopige aanslag niet zomaar weigeren

Inspecteur mag verzoek voorlopige aanslag niet zomaar weigeren

29-08-2022

Als je de belastinginspecteur vraagt om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting op te leggen, kan hij dit niet zomaar weigeren. Zelfs niet als je binnen de daarvoor geldende termijn geen aangifte hebt ingediend.
Nieuws

Nieuws

Op deze pagina houden wij je op de hoogte van het laatste financiële nieuws. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. 
Diensten

Diensten

Ben je ondernemer of wil je als particulier geholpen worden bij jouw financiële administratie?  Bij Kantoor Kersten helpen wij je graag. Van financiële administratie, fiscaal advies tot salarisadministratie. Op ons kun je rekenen!